P0340 - Camshaft Position sensor, it won't go away!

Krisnherx Jun 20, 2018

  1. Krisnherx

    Krisnherx Skid Plates Founding Member

    Messages:
    1,204
    Location:
    Boise, ID
    The original distributor went Kaput! Shards everywhere. Replaced it. Then I got the P0340 code - Camshaft position sensor. Took it back to OReilly's and got another one. Same thing keeps happening. I'm tying not to think that it's OReilly's fault but this is the second one... I dont want to have to replace another.

    So far I've changed the whole distributor, spark plug wires, and finally the battery. Guy at the store says "It's an electrical issue." Ok, I've already swapped everything?

    Does anyone have any ideas about what is going on?
    [​IMG]
    [​IMG]
     
  2. Krisnherx

    Krisnherx Skid Plates Founding Member

    Messages:
    1,204
    Location:
    Boise, ID
    POST BUMP....

    Anyone got any ideas?
     
  3. Prime

    Prime Some Kind of In Charge? Admin

    Messages:
    33,575
    Location:
    Suffolk, VA
    Spend a bit more money and go get a sensor from the dealership. That'd be my next step.
     
  4. J Everett

    J Everett Suspension Lift Founding Member

    Messages:
    2,660
    Location:
    Houma, LA
    Yeah, what Jay said. The code is from a failed sensor. Replacing the distributor might still have been necessary, but the VG33 still has an additional cam position sensor under the intake manifold. Part should run about $30, it is a job you can do yourself, but it will take at least half a day, because you have to remove the manifold to get to it, and there's a ton of vacuum lines on the underside of that plenum. Make sure they all get reconnected properly, or the resulting vac leaks are going to give you even more of a headache.
     

Share This Page